Cal Jaume Punto

Cal Jaume Punto, una botiga del passat per visitar en el present

Història

Cal Jaume Punto és una de les botigues que obtingueren més renom a Santa Coloma al llarg dels segles XIX i fins al darrer terç del segle XX.

Consta documentalment que el 1848 Jaume Puig Miquel, procedent d'una família de pagesos i traginers, s'havia establert a Santa Coloma com adroguer i confiter. Era conegut amb el nom de “Jaume Punto” perquè la seva mare era de cal Punto. Es casà amb Maria Segura Valls, germana de l'historiador mossèn Joan Segura i un dels seus fills va ser mossèn Esteve Puig Segura, home polifacètic i gran promotor cultural.

La botiga era situada aleshores al carrer Major núm. 4 i es dedicava a l'adrogueria i cereria. El 1936 els seus descendents Joan Farrés Puig i la seva esposa Ramona Domingo Tomàs la traslladaren al núm. 17 del mateix carrer, on va subsistir fins al seu tancament, a finals de la dècada dels anys 60 del segle XX.

                                         

Producció

Núria Farrés Domingo, en el núm. 6 de la revista Recull (1999) fa  una acurada descripció dels productes que s'hi elaboraven: “Era una típica botiga de queviures de poble important, on s'hi podia trobar quasi de tot: des de la pastisseria i confiteria fins a les drogues i ultramarins passant pels queviures, licors, herbes, espècies, etc. Molts dels articles se'ls fabricaven ells mateixos com, per exemple, xocolata a la pedra i d'ametlles, torrons de massapà, de “yema”, d'Alacant, de neu, de crocant, d'avellana... També feien neules, “bolados”, codonyat i tota classe de dolços com mones, panellets, tortells, carquinyolis, secalls, etc. Elaboraven també els ciris, espelmes, candeles, atxes, blandons, presentalles per a ex-vots i prometences, estendals per a l'oferiment als difunts. També es dedicaven a la fabricació de pastes de sopa, o sigui, fideus, vetes, pistons, etc. Es molia el pebre, la canyella i, no cal dir-ho, el cacau que també torraven ells mateixos i en feien la xocolata. Torraven, a més a més, el cafè, les ametlles, les avellanes... i feien xarop de poncem i orxata d'ametlles”.

Tots aquests productes s'elaboraven a la part posterior de la botiga, en l'indret conegut com “el treballador”. La botiga era també el punt de referència de molts infants del poble que hi anaven a buscar els pocs dolços que la seva minsa economia els permetia.

Fer present el passat

La botiga de cal Jaume Punto és un referent important de la història del nostre poble en relació al petit comerç i a l'elaboració artesanal de productes de primera necessitat. Per això volem reviure en el present una activitat que en el passat va ser primordial per a la vida de molts colomins.

Descarrega't el fulletó clicant a la icona: