Arriba la quarta edició de Som terra de safrà

25/10/2018

Arriba la quarta edició de Som terra de safrà

 

Santa Coloma de Queralt celebrarà la quarta edició de la festa dedicada al safrà, Som terra de safrà, una jornada que segueix amb l’esperit amb la qual nasqué: recuperar, divulgar i promocionar una part del llegat històric i etnogràfic al voltant del safrà.  La relació entre Santa Coloma i el safrà s’inicia ja en l’època medieval, i si bé ha sobreviscut fins a l’actualitat, en els últims anys ha reprès amb força.

En aquesta quarta edició, la gastronomia continuarà tenint un paper essencial i protagonista, ja que presentar el safrà a través de la cuina és una de les maneres més suggerents de revelar la història, el paisatge, el patrimoni i la identitat d’un poble. Així doncs, el divendres 2 i el dissabte 3 de novembre, Santa Coloma de Queralt, ha preparat una sèrie d’activitats per a tots els públics, però totes amb el safrà com a element principal. L’edició d’aquest any compta amb una novetat especial, la presentació del Licor de Safrà Colomí Crocus, un licor amb safrà produït a la Baixa Segarra, i elaborat per una de les grans licoreres del nostre territori, Maria de la Peña, de Vimbodí, a partir de la recepta de Nati Ninot, guanyadora del concurs de licor de safrà de l’any 2017. La presentació del licor serà el divendres 2 de novembre a partir de les 7 de la tarda i  s’acompanyarà de la presentació del llibre, El safrà, com preparar-lo 10 vegades, un recull de Carme Gasull amb de receptes de diferents cuiners i productors d’arreu del país, entre els quals es  troba el jove montblanquí  Joan Ollé, que ens farà in situ la seva recepta.

Una altra de les novetats d’enguany a Som terra de safrà és la realització d’una jornada tècnica titulada El safrà: cultiu, usos i propietats, amb professionals d’àmbits com l’enginyeria agrònoma, de la farmàcia i la botànica que ens explicaran quins usos i propietats té el safrà en els nostres dies. La jornada acabarà amb un taller pràctic amb elaboracions culinàries i medicinals a base de safrà a càrrec d’Astrid van Ginkel, coneguda pel seu ampli treball de difusió de les propietats de les plantes.

Durant tot el matí, a la plaça de l’Església, es gaudirà del Mercat de productes artesanals de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra, elaborats, molts d’ells, per productors reconeguts de la comarca i amb una llarga trajectòria. Els restauradors, comerciants i productors colomins participaran a la jornada oferint productes i menús elaborats especialment per aquest dia, amb el safrà com a ingredient estrella.

Els visitants també podran gaudir de teatralitzacions al carrer, escenes vinculades al món del safrà: una família esbrinant safrà; una compra-venda de safrà al mercat de Santa Coloma, un dels pocs que durant l’edat mitjana va comptar amb el privilegi de tenir taules de safrà que estipulaven el preu de l'espècia; i el pagament del delme al senyor feudal. Petites representacions que ens permetran conèixer de forma entretinguda quins usos s’ha donat al safrà i quin paper ha tingut al llarg de la història a casa nostra.

Durant tota la tarda, a l’emblemàtic espai del castell dels Comtes de Santa Coloma, s’hi podrà gaudir del talent de cuiners i cuineres de llarg recorregut com Sergi Ortiz, del restaurant l’Antic Forn de Cervera, de Roger Valls, del restaurant Singular d’Igualada i  Isabel Albinyana, tècnica superior en dietètica. A més a més, el públic podrà degustar exclusives elaboracions amb safrà creades per productors colomins i maridades amb cervesa artesana local,  Segarreta, i vins de la Vall del Corb i DO Conca de Barberà.

Altres activitats complementàries de la jornada seran una visita guiada al call i a Cal Jaume Punto, antiga botiga museu, recollida de flors de safrà i esbrinament a càrrec d’un productor local, xerrades, entrega de premis del Concurs de licors i tastet, taller infantil de cuina, o carretillada Safroc a càrrec del diables Keresus.

Al llarg de tota la jornada, podreu participar al concurs d’instagram, busquem imatges relacionades amb el safrà i la festa!

La programació i tota la informació sobre la jornada es pot consultar a la pàgina www.somterradesafra.cat. També a les xarxes socials: facebook (@turisme.scq), twitter (turismescq) i instagram (@turismescq).

Els dies 2 i 3 de novembre, Santa Coloma de Queralt us espera per celebrar una jornada ben especial amb el safrà com a protagonista, no hi falteu!