Presentació de la revista "Descobrir"

30/10/2018

Presentació de la revista "Descobrir"

 

Santa Coloma de Queralt acollí el passat dimecres 24 d’octubre la presentació de la revista “Descobrir Catalunya” del mes de novembre, el número 249, que dedica el dossier central als Castells del Gaià. La presentació es celebrà a la Sala Gran del Castell dels Comtes de Santa Coloma amb la presència i paraules del Sr. Joan Morales, directir de la revista, el Sr. Josep Santesmasses que ha participat en la redacció d'aquest reportatge, el Sr. Magí Trullols, alcalde de Santa Coloma i la Sra. Angelina Nogués, regidora de cultura i patrimoni, tots ells posaren èmfasi en la gran riquesa d'aquestes terres i de tot el patrimoni natural, cultural i social que envolta el riu Gaià. L'acte comptà amb la participació d'una quarantena de persones que acabaren la vetllada amb un petit refrigeri.

Per als que no la conegueu, "Descobrir" és una revista de turisme i viatges, en llengua catalana i amb una llarga trajectòria. En aquest reportatge, s'ha volgut acostar-se al Gaià, un riu modest però molt interessant. En el seus 85 km de recorregut, entre les serres de la Brufaganya i de Queralt i la mar, trobem trams de natura exuberant i una gran quantitat de patrimoni històric monumental. Fet i fet, en aquest espai trobem un monestir reial (Santes Creus) i vora una quarantena de fortaleses i defenses construïdes als segles x i xi, atesa la condició de territori de frontera del Gaià entre cristians i sarraïns. És la concentració de castells més important del nostre país i, probablement, d’Europa.

L'excel·lent reportatge fotogràfic és de Rafael López-Monné, que il·lustren diferents articles com: “Un món petit”, amb la introducció de l’escriptor i president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Josep Santesmases, fill de Vila-rodona i apassionat del Gaià. “Amb la benedicció dels comtes” , Núria Sabaté ens explica què hi trobarem en aquest tram inicial, al naixement, a Santa Coloma de Queralt, a la baixa Segarra, i que en el seu primer tram ja anuncia que els castells l’escortaran durant tot el recorregut. El Castell dels Comtes, la primera fortificació que el bressola és la residència dels comtes de Queralt, un bell edifici de visita imprescindible. Però n’hi ha més: hi ha els castells de Pontils, Biure de Gaià, Queralt... L’article inclou la descripció d’una ruta des de Biure pels paisatges de la llegenda del Salt del Cavall. 

L'article “Vigorós i salvatge” de Cristina Serret ens parla de l'espai comprès entre Pontils i el Pont d’Armentera, on el Gaià adopta la seva cara més feréstega. Encaixat entre cingleres, ressegueix un bloc muntanyós de gran riquesa paisatgística i s’hi obre pas a través de salts, gorgs i ràpids. Al capdamunt de les cingleres, diversos castells li fan de sentinelles. L’article inclou la descripció d’una ruta circular entre Pontils i el castell de Santa Perpètua.

La part central del curs del Gaià al seu pas per l'Alt Camp, entre Vila-rodona i Vilabella, l'article "Entre meandres i alberedes" Isaac Albesa, autor de l'article, ens descobreix les petites poblacions agrícoles que mantenen restes d’alguns castells i torres de guaita. L’estrella del recorregut és una albereda magnífica, de gran interès natural i paisatgístic. L’article inclou la descripció d’una ruta de Montferri a la torre del Moro.

“On el riu somia amb la mar”, és el títol de l'article d'Esteve Giralt, i que recorre el tram final del Gaià, des del castell del Catllar fins a la desembocadura, a tocar d’un altre castell, el de Tamarit. Un territori de gran valor natural i patrimonial, molt desconegut. La recuperació ambiental ha regenerat el pas d’un riu que amaga una gran biodiversitat i un enorme potencial com a corredor biològic i humà. L’article inclou la descripció d’una ruta entre el castell del Catllar i el pantà del Gaià. 

A banda d’aquests articles, el dossier conclou amb quatre pàgines de guia pràctica, on recomanem, entre d’altres, la visita al monestir de Santes Creus, al santuari de Montferri, a la vil·la romana dels Munts, al columbari de Vila-rodona i, a més, oferim una extensa llista de dades útils com allotjaments i restaurants, serveis turístics i telèfons/webs d’informació.