Un centenar de persones a la tercera plantada de safrà

print pdf
13/08/2018

Un centenar de persones a la tercera plantada de safrà

 

 

Es consolida la plantada popular a Santa Coloma de Queralt

El refranyer popular ens diu “qui no sembra, no recull”, i com que el safrà no n’és una excepció, aquest passat divendres 10 d’agost, a Santa Coloma de Queralt, plantàrem bulbs de safrà per recollir-ne les flors al novembre, per la festa de Som terra de safrà, que coincideix amb el moment de recol·lecció de l’espècia.

A dos quarts de 10 del matí, al voltant d’unes cent persones es reuniren per col·laborar en aquesta activitat de recuperació i coneixement del safrà. La plantada, acció simbòlica que visualitza la unió d’aquest cultiu amb el territori i la seva gent, es va realitzar en un espai habilitat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, als horts tocant al riu Gaià.

La jornada començà amb una introducció per part de la regidora de cultura i patrimoni, Angelina Nogués, sobre el safrà i la seva relació amb Santa Coloma, que seguí amb les explicacions de diferents persones de la vila que ja fa anys que planten safrà, com és el cas de José Antonio Villanueva, David Carreras i Lluís Casellas. Un cop fetes les explicacions, amb les aixades es començà a cavar els solcs i plantar-hi els bulbs de safrà. Després de plantar, es va celebrar un esmorzar popular a l’espai emblemàtic de les Fonts de les Canelles, que consistí amb arengades en escabetx amb safrà elaborades per Nati Ninot, amanida i fruita.

L’activitat va ser un cop més un èxit de participació, on petits i grans van gaudir tot coneixent i experimentant de primera mà com s’inicia el cicle que permetrà collir-ne el fruit d’aquí uns mesos. Un any més vam comptar amb la presència dels companys de l’Oficina de Montblanc i altres oficines de l’entorn. Enguany també ens hi van acompanyar un grup de membres de la Xarxa de Calls Jueus de Catalunya, que visqueren molt apassionats tota la jornada.

Si el temps ens acompanya tancarem el cicle els propers mesos d’octubre i novembre amb la collida de flors.