Les Fonts de les Canelles

Les Fonts dels Comtes són conegudes popularment com “Les Fonts de les Canelles”.

 

Prop d’aquest indret es descobrí l’any 1935 un assentament ibèric que probablement va ser el primer nucli de població de la futura vila de Santa Coloma.

 

La construcció de la font data de l’any 1614. Va ser edificada per ordre del virrei de Catalunya Dalmau III de Queralt. Ell  i la seva esposa Joana d’Alagó varen fer llargues estades a la vila i, per tal de millorar-ne l’aspecte, el comte donà empenta a algunes obres. 

 

L’edificació és d’estil barroc i consta de tres paraments diferenciats. A la part inferior hi ha vuit caràtules de pedra amb brocals de bronze d’on raja l'aigua de l'aflorament del riu Gaià. El cos del mig és un parament de carreus encoixinats d’aspecte auster. A la part superior, la imatge de santa Coloma, protegida per un dosell en forma de petxina. A banda i banda, els escuts senyorials dels Queralt. 

 

Al costat mateix de la font hi ha una creu gòtica del segle XV, una de les darreres manifestacions de les creus-calvari, on hi són representades escenes de la Passió. És una còpia idèntica de l’original que es conserva a l’església de Santa Maria de Bell·lloc. 

 

Durant molts anys aquesta va ser l’única font pública de la vila i degut a l'abundància d’aigua es construïren al seu costat un abeurador per animals i uns rentadors públics que funcionaren fins els anys 70 del segle XX.
 

Fotografia de Jordi Gassó
img_0830_400_x_267fonts1_pag_3149_1

 

Creu de les Canelles

Creu de terme gòtica situada just al costat de la Font dels Comtes. Hom suposa que fou obrada el segle XV. Es tracta d’una còpia de l’original que es troba a l’església de Bell.lloc.
 

Fotografia de Jordi Gassó
img_0827_400_x_267fonts_pag_3149_2